Kort nieuws

Philips schuift patiënt tussen MRI en Pet

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Philips heeft goedkeuring ontvangen van de Europese instanties om zijn gecombineerde MRI- en Pet-scanner op de markt te brengen. De Amerikaanse autoriteiten hebben hun fiat nog niet verleend. Met deze Ingenuity-scanner brengt Philips voor het eerst in tien jaar een nieuwe medische beeldvormingstechniek op de markt.

Het combineren van de twee technieken is belangrijk omdat ze zich allebei op een ander aspect richten: MRI brengt de structuur in beeld, Pet de activiteit van organen en weefsels. Technologisch is de integratie echter een huzarenstuk. In de Ingenuity heeft Philips een bestaande MRI-scanner en Pet-scanner naast elkaar gezet, waarbij de tafel met de patiënt daartussen heen en weer schuift. De computer legt de beelden vervolgens over elkaar heen. De scanners zijn op die manier ook los van elkaar te gebruiken.

Bij positron-emissietomografie (Pet) wordt doorgaans een radioactief stofje in de bloedbaan gebracht dat erg lijkt op glucose. De scanner lokaliseert vervolgens de hoeveelheid radioactiviteit in de ruimte, die bij actieve organen hoger ligt omdat die meer glucose verstoken. Dit speelt bijvoorbeeld een grote rol bij tumoren. Pet ziet dus niet direct weefsels. Voor sommige aandoeningen wil de arts de activiteit het liefst koppelen aan een (afwijkende) structuur.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content