Philips richt zich op beeldgestuurde interventie voor neurologie

Reading time: 1 minute

Author:

Philips introduceert op de Live Interventional Neuroradiology & Neurosurgery Course (LINNC) in Parijs de komende dagen een röntgenbeeldvormingsoplossing specifiek voor de de hersenen en wervelkolom. Het systeem, Neurosuite genaamd, is bedoeld voor het diagnosticeren van neurologische aandoeningen en vooral voor minimaal invasieve behandeling in het hoofd-halsgebied. Volgens Philips groeit de markt voor dit soort ingrepen jaarlijks met ongeveer negen procent.

Nieuwe hulpmiddelen zoals stents maken nieuwe behandelingen mogelijk voor herseninfarcten of grote aneurysma’s in de hals. Bij deze behandelingen moet een katheter via een zeer nauw en kronkelig vaatstelsel naar de behandelingsplaats wordt geleid, via bloedvaten van minder dan drie millimeter doorsnede. Bovendien maken de alsmaar kleinere ontwerpen van de hulpmiddelen het ook steeds lastiger om ze waar te nemen op röntgenbeelden.

De Neurosuite gebruikt twee onafhankelijke C-bogen om de hulpmiddelen en weefsels goed af te kunnen beelden. De eerste is bedoeld voor live navigatie en directe feedback tijdens de behandeling. De andere heeft een kleinere detector en kan zeer dicht bij het hoofd worden gemanoeuvreerd, waardoor scherpe beelden ontstaan.

Het Karolinska Universiteitsziekenhuis in Zweden, waar Philips onlangs een groot onderzoekscontract mee sloot, heeft de Neurosuite als eerste al in gebruik genomen. Voorlopig is het systeem nog niet verkrijgbaar in de VS.