Technieuws

Philips onthult nieuwe Pet-technologie

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Philips heeft op het Europese congres voor radiologie zijn nieuwste Pet-scanner onthuld. Volgens het bedrijf is de Gemini TF de eerste commerciële toepassing van de vluchttijdtechniek die een verhoogde beeldkwaliteit en consistentie oplevert. ’Deze toevoeging aan onze productportefeuille demonstreert onze leidende technologische rol en ons vermogen om deze expertise om te zetten in klinische oplossingen‘, zegt Peter Cempellin, algemeen manager van de Pet/CT-afdeling van Philips Medical Systems.

Bij positronemissietechnologie krijgt de patiënt een kort levende radioactieve isotoop toegediend die zich concentreert in specifieke gebieden. Als de deeltjes van deze tracer vervallen, genereren ze een positron, dat vrijwel onmiddellijk met een elektron reageert. Daarbij komen twee gammafotonen in tegenovergestelde richting vrij. Een ringvormige detector rondom de patiënt registreert deze gammastraling. Het apparaat telt alleen de tegenovergestelde fotonen mee die binnen enkele nanoseconden van elkaar worden gedetecteerd, omdat alleen deze van een vervallend deeltje afkomstig zijn. Door het registreren van de straling krijgt de Pet-scanner een indruk van de tracerconcentratie in een specifiek vlak. Een beeldverwerkingssysteem integreert de opeenvolgende vlakken tot een driedimensionaal plaatje.

Bij de vluchttijdmeting neemt het apparaat ook het tijdsverschil tussen de aankomst van de twee tegenovergestelde fotonen mee in de meting. Dit geeft informatie over de afstand van het vervallende deeltje tot de detector. Daardoor heeft het systeem een hogere ruimtelijke resolutie en kan het patiënten sneller scannen. Volgens Philips neemt de beeldgevoeligheid met een factor twee toe.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content