Kort nieuws

Philips onderzoekt MRI-gestuurde verhitting borsttumor

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Het UMC Utrecht samen met Philips een klinisch onderzoek gestart naar de behandeling van borstkanker in een MRI-scanner met high-intensisty focused ultrasound (Hifu). Hierbij wordt een specifiek punt in het lichaam verwarmd door krachtige ultrageluidgolven via bundelvorming op een specifiek punt te richten. Door te temperatuur op te drijven tot zestig tot negentig graden, sterft het tumorweefsel af. De techniek zou, indien succesvol, ingrijpende operatieve ingrepen kunnen vervangen.

Hifu wordt doorgaans ingezet in combinatie met beeldvorming via ultrageluid. Philips werkt echter al geruime tijd aan het combineren van de technologie met MRI als beeldvormende techniek. Hiermee is de tumor realtime nauwkeurig te volgen, waardoor de ultrageluidbundel beter te richten is. Ook kan MRI de temperatuurverdeling in kaart brengen, wat aan nauwkeurige regulatie mogelijk maakt. Op het moment wordt Hifu met MRI al ingezet voor de behandeling van vleesbomen. Philips ziet echter ook mogelijkheden om dit ook voor kwaadaardige tumoren in te zetten. Dit wordt onderzocht via het Volta-project samen met de TUE, het UMC Utrecht, het Nederlands Kanker Instituut, het Radboud UMC en Symo-Chem.

Het nieuwe onderzoek rond borstkanker richt zich in eerste instantie op de beeldkwaliteit van het systeem, de veiligheid en de nauwkeurigheid van de techniek onderzocht worden. Na de Hifu-behandeling wordt alsnog een gewone operatie uitgevoerd ter controle. Alleen vrouwen met een relatief kleine tumor zonder uitzaaiingen komen in aanmerking. De ontwikkeling tot behandelmethode zal enkele jaren duren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content