Technieuws

Philips meet zuurstofverzadiging met camerabeeld

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Philips-onderzoekers hebben ontdekt dat met een camera de zuurstofverzadiging in het bloed van patiënten volledig contactloos bepaald kan worden. Op het moment worden ziekenhuispatiënten veelal gemonitord met een zuurstofsensor op de vinger of een oorlel. Een contactloze oplossing zou echter simpeler kunnen zijn en wellicht beter voor kwetsbare patiënten zoals pasgeboren kinderen.

De zuurstofverzadiging van bloed kan bepaald worden aan de hand van de verhouding tussen rood en infrarood licht. Hemoglobine met een zuurstofmolecuul absorbeert namelijk infrarood licht goed, terwijl ongebonden hemoglobine juist rood licht blokkeert. Een normale zuurstofsensor schijnt daarom beide kleuren licht door het doorbloede lichaamsdeel en meet aan de andere kant hoe veel van beide golflengten doorgelaten worden.

Dit is natuurlijk ook met een camera te meten. Het was echter niet duidelijk of het signaal van de huid representatief is voor het bloed in de aderen. Om dit te testen, koppelden de Philips-onderzoekers enkele tientallen vrijwilligers aan een gangbare zuurstofverzadigingssensor terwijl er gelijktijdig opnames werden gemaakt van hun voorhoofd. Ze gebruikten daarvoor twee camera’s; een met een rood filter, de andere met een infrarood filter.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content