Nieuws

Philips-man in hart en nieren

Paul van Gerven
Leestijd: 3 minuten

Hij was de eerste die de strijd aanbond met de stroperige organisatie van Philips, een gevecht dat zijn verre opvolger Frans van Houten nog altijd voert. Hij was ook een charismatisch en energiek leider, die echter struikelde over een staaltje powerplay. Maandag 6 januari is overleden voormalig president-directeur Cor van der Klugt, Philips-man in hart in nieren.

Toen de jonge Cor van der Klugt na de oorlog bij Philips aanmonsterde als verkoper, begon het concern aan gouden jaren. Als technologisch voorhoedespeler bouwde het op de rug van geweldig economisch herstel een waar imperium op. Van der Klugt zou een aantal Philips-koninkrijkjes van binnenuit leren kennen en die van Uruguay en Brazilië zelfs leiden. Hij was geen hooggeschoold man, maar leerde zeven talen, en was in alle even erudiet.

Maar toen de gewezen landendirecteur in 1978 vertrok naar de raad van bestuur, was het verval al ingezet. Na de hausse had Philips nooit de noodzaak gevoeld zich aan te passen aan veranderende omstandigheden: haperende macro-economische groei, globalisering en opkomende Aziatische concurrentie. Het concern was dichtgeslibd tot een stuurloze bureaucratische tanker, waar managers hun eigen gang konden gaan en zelden op resultaten werden afgerekend. Het succes was Philips naar het hoofd gestegen, constateert ’Philips-biograaf‘ Marcel Metze in zijn bestseller ’Kortsluiting‘.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content