Philips maakt gezondheidinformatie toegankelijk


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Philips lanceert binnenkort zijn Motiva-systeem in de Verenigde Staten. Hiermee krijgen patiënten en gezondheidsmedewerkers eenvoudig toegang tot de gezondheidsgegevens via het televisietoestel. ’Bijna iedereen heeft een tv en Motiva verandert dit algemene huishoudapparaat in een geheel nieuwe manier voor verplegers om hun patiënten voor te lichten, te motiveren en met ze te communiceren‘, zegt Jay Mazelsky, topman van Philips Medical Systems.

Motiva is aan te passen aan een reeks van ziekten en aandoeningen, waaronder astma, depressies, diabetes en hartaandoeningen. Het biedt onder meer mogelijkheden om vragenlijsten af te nemen en voorlichtingsmateriaal weer te geven. Daarnaast kunnen verpleegkundigen en artsen berichten sturen aan de gebruiker. Volgens Philips kan dat het langetermijngedrag van de patiënten beïnvloeden. Het doel is volgens het bedrijf om de tv in een virtuele gezondheidscoach te veranderen.

Het Motiva-platform werkt via een digitale televisie, een settopbox en een eenvoudige afstandsbediening. Het systeem staat via een beveiligde breedbandverbinding in contact met de zorgverlener en kan eventueel draadloos communiceren met monitoring-apparatuur. In het pakket dat Philips nu op de markt brengt is een weegschaal opgenomen die het gewicht van de patiënt via Bluetooth doorgeeft. Voor de toekomst staan ook bloeddruk- en glucosemetingen op de planning.

Zorgverzekeraar Achmea rondt volgende maand een proef af waarbij 630 hartpatiënten in de regio Rotterdam het systeem gebruiken.