Philips loopt achter op eigen doelstellingen

Reading time: 1 minute

Author:

Philips heeft een lastig jaar achter de rug. Bij de bekendmaking van de jaarcijfers zei topman Frans van Houten op achterstand te zijn geraakt in het bereiken van de financiële doelstellingen die het Accelerate!-programma voor 2016 heeft geformuleerd. De omzetgroei (doelstelling vier tot zes procent) en het bedrijfsresultaat (doelstelling elf tot twaalf procent) liggen nu ongeveer een procentpunt lager dan geambieerd.

Ook al lijkt het er dus op dat Van Houten zijn doelstellingen voor 2016 niet gaat halen, hij ziet er geen aanleiding in om op te stappen of van koers te veranderen. ‘Ik heb altijd gezegd dat de hervorming van ons bedrijf een marathon is en geen sprint. We zijn nog niet klaar.’ Hij verwacht verbetering in 2015, maar blijft voorzichtig over het herstel van de wereldeconomie.

Het afsluitende kwartaal weerspiegelde volgens de ceo het moeilijke jaar. Over de hele linie kampte het concern met teruglopende omzet in China en Rusland. Bij Healthcare, waar de omzet op vergelijkbare basis drie procent daalde, speelde de stillegging van een fabriek in Cleveland nog altijd parten. De locatie is inmiddels weer operationeel, maar zal in 2015 nog niet optimaal presteren. Ook de omzet van Lighting daalde jaar op jaar met drie procent, maar die van Consumer Lifestyle groeide zes procent.

Over heel 2014 zakte de omzet met 2,7 procent naar 21,4 miljard euro. Gecorrigeerd voor valuta-effecten en veranderingen in het aanbod bedraagt de daling een procent. Onder de streep bleef er 411 miljoen euro over, tegen 1,2 miljard euro in 2013.