Kort nieuws

Philips koppelt röntgensystemen aan katheterspectroscoop en 3D-display

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Philips biedt de optie om systemen van het Amerikaanse InfraredX mee te leveren met zijn röntgenapparatuur voor dotterbehandelingen. De twee bedrijven hebben hiervoor een distributieovereenkomst ondertekend. De InfraredX-systemen gebruiken een katheter om plaques van binnenuit het bloedvat te karakteriseren. In maart maakte Philips het al mogelijk om de InfraredX-systemen te koppelen aan zijn apparatuur.

Een dotterbehandeling is nodig wanneer een plaque in een hartslagader te groot wordt en de bloedtoevoer te veel afknijpt. Onder begeleiding van een röntgenbeeld wordt met een katheter een opblaasbaar ballonnetje naar de vernauwing gebracht om het vat op te rekken. Steeds vaker wordt ook een ultrageluidkatheter ingezet om de aard en afmetingen van de plaque te kunnen bepalen en daarmee het risico van de behandeling te kunnen inschatten. Het InfraredX-systeem breidt deze ultrageluidkatheter uit met spectroscopie om de samenstelling van de plaque te kunnen bepalen.

Op het symposium van Transcatheter Cardiovascular Therapeutics wordt morgen ook gesproken over een pilotstudie van Philips en het Israëlische Realview om kathetergebaseerde ingrepen in 3D te visualiseren. Realview ontwikkelt holografische displays. Deze technologie berekent het benodigde lichtgolffront uit een driedimensionaal computermodel en reconstrueert dit met bedrijfseigen technologie. In een proef met acht patiënten in een Israëlisch ziekenhuis bleken artsen enthousiast over de mogelijkheden om de interactie tussen hartweefsel en instrumenten inzichtelijk te maken.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content