Kort nieuws

Philips introduceert ‘kleuren-CT’

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Op de jaarlijkse conferentie van de Radiological Society of North America in Chicago heeft Philips een CT-scanner onthuld die verschillende energieniveaus van de röntgenfotonen kan onderscheiden. Net zoals wit licht uit een spectrum aan kleuren is opgebouwd, bestaat röntgenstraling in CT-scanners uit een spectrum van energieën die allemaal anders interacteren met het weefsel. Het Iqon-systeem levert daarmee meer informatie over de anatomie en over de materiaalsamenstelling.

Het idee voor spectrale CT is niet geheel nieuw. Binnen de academische wereld wordt er al langer mee geëxperimenteerd en concurrent GE heeft bijvoorbeeld al een systeem op de markt. De Philips-scanner wacht nog op goedkeuring van de FDA.

De RSNA-conferentie is traditioneel het moment waarop Philips zijn laatste innovaties op het gebied van radiologie introduceert. Naast de spectrale CT toont het bedrijf er ook zijn nieuwe Vereos-Pet/CT-scanner, waarin de analoge detectoren voor individuele fotonen zijn vervangen door digitale versies. Daardoor verdubbelen de gevoeligheid, volumetrische resolutie en kwantitatieve nauwkeurigheid. Dit systeem is al wel beschikbaar.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content