Philips in EU-project voor virtueel hart


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Philips gaat een EU-project leiden om een virtueel model van het menselijk hart te ontwikkelen. Het resultaat van het Euheart-programma moet de diagnostiek, therapieplanning en behandeling van hart- en vaatziekten verbeteren. Philips zit in het project met de Nederlandse en Spaanse tak van Healthcare en de Duitse tak van Research. In Nederland doen verder het AMC Amsterdam en Hemolab mee. Daarnaast zijn er twaalf partners betrokken bij het project uit België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Spanje.

Het Euheart-consortium richt zich op het ontwikkelen van geavanceerde computermodellen van het menselijke hart. Die modellen moeten vervolgens kunnen worden geïndividualiseerd met klinische gegevens afkomstig uit diverse bronnen, zoals CT- en MRI-scans, ECG‘s, de bloedstroom en de bloeddruk in de kransslagaderen. De computermodellen integreren het gedrag van het hart en de aorta op molecuul-, cel-, weefsel- en orgaanniveau. Daarmee moeten zowel algemene therapieën kunnen worden ontwikkeld, als behandelmethodes voor specifieke patiënten.

Het project loopt vier jaar en heeft een budget van ongeveer 19 miljoen euro, waarvan zo‘n 14 miljoen euro uit het Zevende Kader-programma komt. De Universiteit van Oxford neemt de wetenschappelijke coördinatie op zich, het King‘s College London leidt het klinische programma.