Philips in beroep tegen kartelboete

Reading time: 1 minute

Author:

Philips tekent beroep aan tegen de geldstraf die de Europese Commissie woensdag heeft opgelegd. Het concern wordt met zes andere bedrijven beboet vanwege illegale prijsafspraken over beeldbuizen tussen 1996 en 2006. Philips wordt met boetes van 313 miljoen euro en 391 miljoen euro (gedeeld met LG, vanwege de failliete joint venture LG.Philips Displays) het zwaarst bestraft, althans in absolute hoogte van de boete. In totaal moeten de zeven bedrijven bijna 1,5 miljard euro ophoesten. Een achtste bedrijf, het Taiwanese Chungwha, hoeft niets te betalen, omdat het de misstanden aankaartte bij de EC.

Volgens Eurocommissaris Joaquin Almunia van Mededinging was er sprake van een klassieke karteloperatie, bedoeld om nog zoveel mogelijk uit de krimpende beeldbuismarkt te wringen. Daartoe werden prijzen en productie op elkaar afgestemd. Een beeldbuis vormde vijftig tot zeventig procent van de prijs van een tv-toestel of monitor.

Philips-CEO Frans van Houten zegt het te ’betreuren dat we met dit soort gedrag in verband worden gebracht. Onze ethische code, zoals we die hebben beschreven in onze General Business Principles, is duidelijk en moet altijd strikt worden nageleefd. We geloven dat de boete, die betrekking heeft op een bedrijfsonderdeel dat is afgestoten in 2001, disproportioneel en ongerechtvaardigd is.‘ Philips is daarom van plan beroep aan te tekenen. De zaak zal waarschijnlijk nog jaren slepen.