Kort nieuws

Philips, Imec en TUE in project voor snelle diagnostiek

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Philips, Imec en de TUE hebben samen met het Finse bedrijf Hytest, het Duitse Polyan en de universiteit van Bremen een onderzoeksprogramma afgetrapt naar diagnostische bloedtesten. De partners in dit Europese NextDX-project willen technologie ontwikkelen om met een druppeltje bloed direct uitslag te geven over een aandoening, het zogenaamde point-of-care-ideaal. De EU stelt 3,6 miljoen euro beschikbaar gedurende drie jaar voor het initiatief.

Het project leunt sterk op de Magnotech-technologie waar Philips al een decennium aan werkt en die moet uitmonden in een systeem met universele detector en aandoeningsspecifieke wegwerpcartridges. Het systeem is gebaseerd op antilichamen voor een specifiek molecuul die nanodeeltjes naar de bodem trekken, wat vervolgens optisch te detecteren is.

Philips mikte oorspronkelijk op een een eerste toepassing eind 2012, maar zegt nu nog bezig te zijn met de ontwikkeling en binnen enkele jaren naar de markt te kunnen. Dat werk loopt parallel aan NextDX, waarin nieuwe technologieën worden verkend. De projectpartners mikken op een prototype met dezelfde toepassing als waar Philips de markt in eerste instantie mee wil betreden: het detecteren van troponine I, een belangrijke indicator voor een hartaanval.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content