Kort nieuws

Philips helpt arts met navigatie door bloedvat

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Philips komt met een systeem om te helpen met katherbehandelingen van de de bloedvaten. De Vesselnavigator-oplossing fuseert live röntgenbeelden, waarop alleen de katheter te zien is en niet de bloedvaten zelf, met vooraf gemaakte ct- of mri-scans. Het beeld is als driedimensionaal model beschikbaar en kan specifieke onderdelen benadrukken. Eerder bracht Philips met Heartnavigator en Echonavigator al vergelijkbare producten uit voor het hart.

Volgens Philips wordt de duur van de ingreep dankzij de techniek met meer dan tien procent ingekort en het gebruik van contrastmiddel met zeventig procent teruggedrongen. Dat betekent dat een grote groep ouderen, waarbij de contrastmiddeldosering nu te belastend is voor de nieren, toch interventioneel behandeld kan worden.

Een van de belangrijkste toepassingen van het systeem is het plaatsen van stents in de aorta voor het stabiliseren van een aneurysma, een plaatselijke verwijding die een zware inwendige bloeding kan veroorzaken wanneer deze niet gestabiliseerd wordt. Op de plaats van het aneurysma heeft de aorta echter vaak kleinere zijtakken, dus de stents worden op maat gemaakt. Het correct plaatsen ervan is met conventionele radiologie bijzonder lastig.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content