Philips’ handheld test pikt bacteriële infectie er zo uit


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 2 minutes

Philips en het Zweedse Diagnostic Development hebben een snelle point-of-care test ontwikkeld om te bepalen of een infectie veroorzaakt wordt door een bacterie of een virus. Daarmee kan overbodig antibioticagebruik worden teruggedrongen. De Europese Commissie bekroonde de vinding gisteren met een Horizon Prize ter waarde van een miljoen euro.

De twee bedrijven baseren zich op het Minicare-platform van Philips. Hiermee kan zorgpersoneel met een universeel uitleesapparaat en aandoeningsspecifieke cartridges zonder tussenkomst van het ziekenhuislaboratorium snel testen uitvoeren. Hiervoor zijn slechts enkele bloeddruppeltjes nodig en het apparaat bepaalt binnen tien minuten de concentratie van een specifieke biomarker.

Samen met Zweedse bedrijf werd een test uitgewerkt voor een marker die alleen bij bacteriële infecties voortkomt. Hiermee kan de arts bij acute infecties bepalen of het zinvol is om antibiotica in te zetten. Die werken namelijk alleen tegen bacteriële infecties. De test komt volgend jaar beschikbaar.

Een dergelijke test was een van de doelen die de EC had gedefinieerd met haar Horizon Prizes, die bedrijven uitdagen om een specifiek probleem op te lossen. Onnodig antibioticagebruik werkt namelijk resistentie in de hand, waardoor de medicijnen hun werking kunnen verliezen. De EC schat dat er in Europa jaarlijks 25 duizend patiënten overlijden door antibioticaresistentie.

De twee andere finalisten voor de prijs hadden ook een Nederlandse inbreng. Het Immonupoc-project van de Universiteit Utrecht en Israëlische en Italiaanse partners, werkt eveneens met enkele druppels bloed en geeft binnen vijftien minuten een uitslag. Pulmocheck van het Medisch Spectrum Twente samen met een Oostenrijkse en Duitse partner heeft tussen de twee en zes minuten nodig en richt zich op specifieke gebieden zoals wonden of de luchtwegen. PE