Technieuws

Philips en TU Delft bouwen 3D-studio

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

De TU Delft bouwt samen met Philips een opnamestudio voor driedimensionale televisie. In december kende de NWO een Casimir-subsidie toe aan André Redert om dit te verwezenlijken. Redert werkt al enkele jaren aan 3D-tv voor Philips, maar voordat dit ooit een succes kan worden moeten er wel driedimensionale programma‘s zijn. ’Het is een kwestie van de kip of het ei‘, zegt Redert in de TU Delta. ’Begin je met het maken van programma‘s in 3D of met het aanbieden van driedimensionale televisieschermen?‘

Voor het weergeven van 3D-beelden gebruik Philips lcd-schermen met de lenticulaire techniek, in feite dezelfde technologie als ribbeltjeskaarten. Op het display ligt een reeks smalle verticale lichtdoorlatende ribbeltjes. Afhankelijk van de hoek waarmee je ernaar kijkt, laten ze een verschillend deel van de afbeelding achter de ribbel zien. Deze hoek verschilt voor het linker- en rechteroog. Door het beeld op te delen in verschillende smalle reepjes ontstaat de illusie dat er twee verschillende beelden uit dezelfde plek komen. Hersenen creëren een driedimensionale sensatie door de beelden van het linker- en het rechteroog met elkaar te vergelijken.

Ribbeltjeskaarten gebruiken doorgaans twee of drie verschillende afbeeldingen, de televisie van Philips zorgt met negen verschillende beelden voor een gelijkmatiger beeld. Gebruikers hebben bij de lenticulaire schermen geen speciale bril nodig om de driedimensionale beelden te zien. Ook kunnen meerdere personen vanuit verschillende posities hun eigen 3D-beeld waarnemen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content