Kort nieuws

Philips en MIT willen schedeldruk niet-invasief meten

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Philips en het MIT starten een tweejarig programma naar het gebruik van ultrageluid om de druk van hersenvocht in de schedel te meten. Bij hersenaandoeningen of ongelukken aan het hoofd ontstaat vaak een verhoogde druk, wat voor ernstige complicaties kan zorgen. Het meten van de druk is echter niet zonder risico; er moet een katheter worden ingebracht in in het ruggenmerg of de schedel. Vanwege dit invasieve karakter wordt het alleen bij risicopatiënten uitgevoerd.

Het Institute for Medical Engineering and Science aan het MIT heeft echter een algoritme ontwikkeld waarmee de druk via ultrageluidscans gemeten kan worden. Dit wordt nu gekoppeld aan de ultrageluidapparatuur van Philips om het verder te ontwikkelen voor praktische toepassingen. De twee partners hopen dat informatie over de schedeldruk hiermee voor een veel grotere groep patiënten beschikbaar komt, en voor veel meer situaties. Ze denken bijvoorbeeld ook aan metingen in de ambulance of op het sportveld.

Philips Research kondigde in het voorjaar aan om te gaan samenwerken met het MIT. Onlangs opende het zijn nieuwe Amerikaanse hoofdvestiging in Cambridge, dicht bij de campus van het vermaarde instituut.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content