Kort nieuws

Philips en Duitsers brengen oled in derde dimensie

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Een consortium van Philips, Audi en een aantal andere Duitse partners heeft auto-achterlichten getoond met complex gevormde oleds als lichtbron. Voor het ontwerp heeft Philips zijn technologie om oledlagen op vlakke substraten aan te brengen aangepast voor driedimensionaal gevormd glas. Voorlopig blijft het nut beperkt tot tot design-opties, maar de ontwikkeling zet de deur open naar nieuwe soorten autoverlichting gebaseerd op driedimensionaal vormgegeven lichtgevende oppervlakken.

Het werk is het resultaat van het drieënhalf jaar durende Oled 3D-onderzoeksproject, waarvoor de het Duitse ministerie van Onderwijs en Onderzoek een subsidie verleende van 5,7 miljoen euro. Het doel van de partners – naast Philips en Audi waren dat Automotive Lighting, Merck en de universiteit van Keulen – was om door de hele leveringsketen heen de technologie en de daaropvolgende toepassing van driedimensionale oleds in automobielverlichting te analyseren en te verbeteren. Samen met de technische universiteit van Darmstadt ontwikkelde Merck nieuwe, onderling koppelbare rode oledmaterialen. Dankzij deze materialen kunnen met behulp van natte chemie voor de eerste keer oleds in meerdere lagen geproduceerd worden op gevormd glas. Het project keek ook naar de zuiverheid van de gebruikte materialen en hun chemische eigenschappen, omdat de kwaliteit van het materiaal een belangrijke invloed heeft op de levensduur en prestaties.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content