Technieuws

Philips en Atos Origin in muispen-consortium

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Een consortium van onder meer Atos Origin en Philips ontwikkelt een hybride tussen pen en muis. Deze Vpen zet schrijfbewegingen om in tekst, tekeningen, of muisbewegingen voor mobiele apparaten. De Vpen, die op dezelfde manier wordt gehanteerd als een normale pen, registreert bewegingen die de gebruiker ermee maakt. Een Bluetooth-verbinding stuurt deze naar een PDA, telefoon of ander apparaat. Ingebouwde software interpreteert geschreven letters, dus de pen is ook bruikbaar als toetsenbord. Het apparaat is door het VIP Data-consortium ontwikkeld. Dit bestaat uit onder meer Atos Origin, France Telecom, Philips CE, Philips Design Parijs, Philips Semiconductors en Sanyo. Ook de Europese gemeenschap is hierin vertegenwoordigd.

Alhoewel de gebruiker de indruk heeft met de punt van de pen te schrijven, is het een optische sensor die de beweging registreert. Deze is door het Israëlische OTM Technologies ontwikkeld. De sensormodule bestaat uit een laserdiode die het schrijfoppervlak via een raster beschijnt. Oneffenheden kaatsen de lichtstralen op een specifieke manier terug en sensoren in de OTM-module pikken dit op. Door deze oneffenheden te volgen kan de pen zijn verplaatsing bijhouden. Het grote voordeel is dat er geen speciaal schrijfoppervlak nodig is.

In principe is de sensor ook geschikt om bewegingen in drie dimensies vast te leggen. ’Dat is nog niet geïmplementeerd in de Vpen‘, vertelt Jordi Albacar van Atos Origin in Barcelona. ’In een eventuele toekomstige versie kunnen we dit wel gebruiken voor joystickfuncties.‘

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content