Kort nieuws

Philips en AMC willen diabetische voet redden

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Philips en het AMC Amsterdam gaan een nieuwe methode evalueren om de behandeling van vaatproblemen bij diabetespatiënten te beoordelen. Met de methode moet het sneller duidelijk zijn of een ingreep aanslaat, waardoor de behandeling beter kan en er uiteindelijk minder vaak tot amputatie overgegaan moet worden. Daarvoor hebben de twee partners een bestaande techniek voor het meten van de doorbloeding, digital subtraction angiography (dsa), aangepast voor beelden van de voet. Het onderzoek gaat deze zomer van start bij meerdere ziekenhuizen. De einduitkomsten ervan worden in 2017 verwacht.

Diabetes kan op de lange termijn schade aan de bloedvaten veroorzaken, wat er vooral in de benen en voeten toe kan leiden dat er minder bloed doordringt in het netwerk van de allerkleinste haarvaten, waar de uitwisseling met het weefsel plaatsvindt. In ernstige gevallen kan dit aanzienlijke weefselschade tot gevolg hebben, met bijvoorbeeld zweren of gangreen aan de voet. Amputatie is dan soms het laatste redmiddel.

Om dit te voorkomen, trachten artsen de bloedvoorziening vanuit de grote bloedvaten naar de haarvaten te herstellen. De eerste keus daarvoor is angioplastiek, waarbij een katheter onder röntgengeleide naar de voet wordt gebracht om de grote vaten met behulp van ballonnen of stents weer doorgankelijk te maken.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content