Philips-dispenser deelt medicijnen uit voor thuiszorg


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Philips brengt in Nederland en België een medicijndispenser uit voor patiënten met chronische aandoeningen en ouderen. Het apparaat, de Medido, geeft op ingestelde tijden een zakje met voorverpakte medicijnen af en attendeert de gebruiker hier via een geluidssignaal op. Worden de medicijnen niet gebruikt, dan wordt dit doorgegeven aan het centrale thuiszorgsysteem.

De dispenser moet zorgen voor een betere therapietrouw. Het gebeurt vrij vaak dat chronische patiënten vergeten om medicijnen op het juiste moment in te nemen, terwijl het aantal chronische aandoeningen door de vergrijzing steeds toeneemt. Momenteel leidt dat in Nederland tot duizenden vermijdbare ziekenhuisopnamen.

Philips heeft al een dispenser op de Amerikaanse markt. Deze is echter niet geschikt voor de Europese situatie. Zo is het nieuwe systeem onder meer toegesneden op de in Nederland gestandaardiseerde rollen voor medicijnzakjes. De zakjes worden door de apotheek voor elke patiënt geprepareerd. Philips werkt voor de oplossing in Nederland samen met Innospense, een aanbieder van farmaceutische telezorg die de geïntegreerde medicatiemanagementservice oorspronkelijk ontwikkelde, en met Focus Cura, een organisatie die zorginstellingen ondersteunt bij het implementeren van zorginnovatie.