Kort nieuws

Philips-dienst voor verloskundige telemonitoring op Sumatra

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Philips gaat een smartphonegebaseerde dienst uitrollen voor het monitoren van aanstaande moeders in een district van Sumatra, Indonesie. Met de Mobile Obstetrics Monitoring-dienst (Mom) kunnen verloskundigen op afgelegen locaties metingen van vitale functies, observatiegegevens en mobiele echoscopische beelden delen met verloskundigen en gynaecologen in grotere ziekenhuizen van het land. Het is de eerste keer dat Philips de dienst op commerciële schaal inzet. Het concern werkt hiervoor samen met PT Telkom, de grootste telecomprovider van Indonesië. Als onderdeel van de overeenkomst zal Philips ook training en educatie verzorgen.

De Mom-service is gebaseerd op een tweetal smartphone-apps en een webportal. Met de eerste app kunnen verloskundigen patiëntprofielen opstellen en belangrijke meetwaarden verzamelen, zoals gewicht, bloeddruk en lichaamstemperatuur. Met de tweede app kunnen artsen deze gegevens volgen en het verloop van de zwangerschap beoordelen. Via het webportal krijgen specialisten in regionale centra toegang krijgen tot de gegevens.

Aan de overeenkomst ging een pilotproject van een jaar vooraf. Volgens Philips is het het aantal opgespoorde risicozwangerschappen hier met een factor drie vergroot, en is dankzij de risico-categorisering niet één vrouw overleden als gevolg van vermijdbare oorzaken in relatie tot zwangerschap en bevalling.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content