Philips brengt augmented reality naar de operatiekamer

Reading time: 1 minute

Author:

Philips experimenteert met augmented reality voor minimaal invasieve chirurgie. Door het intekenen van extra informatie in een live camerabeeld denkt het bedrijf zijn aanbod van hybride operatiekamers naar nieuwe disciplines te kunnen uitbreiden. In een recente verkennende studie bleek al dat de techniek de chirurg kan bijstaan bij ingrepen aan de ruggengraat. Zoals in veel disciplines is er ook hier een verschuiving gaande van open naar minimaal invasieve chirurgie. Dit maakt de ingrepen lastiger omdat dit het zich er geen zicht meer is op het operatiegebied. Chirurgen gebruiken daarom soms live röntgenbeelden om de schroeven te plaatsen, waarbij zij en de patiënt worden blootgesteld aan straling.

Philips denkt dat augmented reality aan dit probleem tegemoet kan komen. Voor de techniek heeft Philips vier camera’s geïntegreerd op een röntgenopstelling voor in de operatiekamer. De patiënt wordt in de beelden gelokaliseerd via een set merktekens op de huid, en het apparaat draait de camera’s automatisch in de juiste positie.

In de (kadaver)studie werd gekeken of de techniek kan helpen bij het plaatsen van schroeven in de ruggenwervels. Voorafgaand aan de operatie werd een 3d-röntgenscan van de ruggengraat gemaakt. Daarop werd het pad van de ingreep gepland. De scan, schroeven en pad werden vervolgens ingetekend in een live camerabeeld dat op een monitor te zien was. Dat resulteerde in een accurate plaatsing zonder dat er extra röntgenbeelden nodig waren.