Technieuws

Philips Ambient-technologie helpt bij katheterisatie

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven en Philips hebben een behandelkamer voor katheterisatieprocedures ingericht met Philips Ambient-technologie. Dit moet de stress voor patiënten verlagen en het makkelijker maken voor het medisch personeel om zijn werk te doen. ’De eerste experimenten hebben al aangetoond dat dit een belangrijke investering is voor ons ziekenhuis. Het ontwerp van de kamer en de verlichting zijn zo goed dat ze onze werkzaamheden aanzienlijk kunnen versnellen‘, vertelt Jacques Koolen, cardioloog van het Catharina-ziekenhuis. Bijkomend voordeel is dat patiënten minder lang aan röntgenstraling blootstaan.

Bij katheterisaties brengen artsen een dunne katheter in een bloedvat in om procedures aan het hart uit te kunnen voeren zonder de borstholte operatief te openen. Een visueel thema op lcd-schermen aan het plafond, begeleid door geluid, geur en gekleurd licht moet de hartpatiënt tot rust brengen. Deze kan uit verschillende thema‘s kiezen. De medische systemen worden met spraakcommando‘s aangestuurd, waardoor het personeel zich volledig op de patiënt kan richten. Verder elimineert de verlichting schaduwen en reflectie. Ook zijn alle kabels weggewerkt, waardoor de kamer een rustige aanblik heeft.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content