Profiel

Petrischaaltjes verwerken op grote schaal

Pieter Edelman
Leestijd: 8 minuten

Om uit te zoeken met welke bacterie een patiënt besmet is, is veel repeterend handwerk nodig in de microbiologische laboratoria van ziekenhuizen. Werk dat je beter aan een machine kunt overlaten, vindt BD Kiestra uit Drachten. Zijn installaties vinden steeds gretiger aftrek, zeker sinds de overname van het bedrijf in 2012. Die groeispurt heeft zijn weerslag op de organisatie.

Wanneer een bacteriële infectie wordt geconstateerd bij een patiënt in het ziekenhuis, is het de verantwoordelijkheid van het microbiologisch lab om zo snel mogelijk te achterhalen wat er precies aan de hand is. Om welke bacterie gaat het? En vooral, voor welke antibiotica is de infectie gevoelig?

Om het antwoord op die vragen te geven, worden de bacteriën van een patiëntenmonster opgekweekt in een petrischaaltje. Daarvoor wordt een druppeltje bloed, urine of ontlasting op een voedingsbodem gelegd en vervolgens steeds verder uitgesmeerd. Daardoor raakt het monster steeds verder verdund en komen er uiteindelijk losse bacteriën op de voedingsbodem te liggen. Dan gaat het petrischaaltje in een incubator, waar bacteriën de kans krijgen om bij de juiste temperatuur uit te groeien tot koloniën die met het oog waarneembaar zijn. Dankzij de verdunning is elke kolonie ontstaan uit een enkele bacterie, en is de boosdoener te identificeren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content