Technieuws

Perovskietzonnecellen leven langer zonder gaatjes

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Wetenschappers van het Okinawa Institute of Science and Technology (OIST) hebben de levensduur van een perovskietzonnecel flink weten op te krikken. Door de minuscule gaatjes (pinholes) in de toplaag te elimineren, krijgen zuurstof en vocht minder kans om de gevoelige perovskietlaag aan te vreten.

De toplaag is een zogenaamde hole transport layer, die de afvoer van gaten faciliteert. Normaal gesproken wordt dit materiaal opgebracht met behulp van spin-coating, maar daardoor ontstaan pinholes. Vacuümdepositie bleek soelaas te bieden: er vormde zich een dichte laag. De betreffende zonnecel deed het zonder verdere bescherming een kleine veertig dagen zonder efficiëntie te verliezen, terwijl hij het anders maar een paar dagen volhoudt.

Bijkomend voordelen van de alternatieve depositiemethode zijn dat het doteringsprofiel nauwkeurig kon worden gemanipuleerd en dat de toplaag meer dan twee keer zo dun kon worden gemaakt.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content