Your cart is currently empty!
Perovskieten ook behulpzaam bij splitsen water
Na een stormachtige opmars in stroomopwekking tonen perovskieten zich nu ook bereid de generatie van waterstof uit zonlicht te faciliteren. Onderzoekers van de Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne hebben laten zien dat perovskiet zonnecellen in combinatie met een ijzernikkel-katalysator waterstof met een efficiëntie van 12,3 procent kan produceren. Dat is een van de hoogst gerapporteerde waardes tot nu toe, zonder dat er dure en zeldzame (edel)metalen zijn gebruikt.
Het sterke punt van de perovskieten is de relatief hoge open-circuitspanning die ze leveren: meer dan 1 volt. Daardoor volstaan slechts twee dunnefilmcellen in serie om de vereiste 1,7 volt te halen die nodig is om water te splitsen. Silicium heeft bijvoorbeeld minimaal drie cellen nodig, en dat drukt het rendement. Omdat er van silicium dikke plakken nodig zijn om voldoende licht te absorberen, tikt dat bovendien aan in de kosten.
Nadeel van het nieuwe systeem is dat het perovskiet na enkele uren arbeid al de geest geeft, hoewel er sinds publicatie al vorderingen zijn geboekt om de stabiliteit te verbeteren.