Kort nieuws

Perovskiet-pv wordt volwassen

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Onderzoekers van het Zwitserse EPFL hebben perovskietzonnecellen gemaakt met zowel hoge efficiëntie als stabiliteit. De cellen wisten 95 procent van hun oorspronkelijke rendement van meer dan 20 procent vast te houden tijdens een duizend uur durende standaard testprocedure bij zestig graden Celsius. Voor dat resultaat hadden de onderzoekers bovendien geen dure materialen nodig.

Hoewel het rendement van perovskietzonnecellen zich sinds hun ‘ontdekking’ enkele jaren geleden in spectaculair tempo ontwikkelde, kan dat over hun duurzaamheid niet worden gezegd. Ook op dat gebied werd weliswaar verbetering gerealiseerd, maar degradatie bleef commerciële toepassing in de weg staan. Voor de hoge rendementen waren bovendien dure materialen als hole transport layers (htl’s) noodzakelijk.

De Zwitsers hebben beide hindernissen overwonnen. Ze realiseerden niet alleen een rendement van meer dan twintig procent met een spotgoedkope htl, ze wisten de zonnecel ook duurzaam te maken door een beschermlaag van gereduceerd grafeenoxide tussen htl en elektrode te plaatsen. ‘Dit is een grote doorbraak in perovskiet-pv-research. Het maakt de weg vrij voor commerciële toepassing van deze veelbelovende technologie’, aldus hoofdonderzoeker Michael Grätzel van EPFL.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content