Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13
Author:
Reading time: 5 minutes
Frank Kusters werkt bij automotivespecialist Sioux Logena. Als lead systeemengineer is hij verantwoordelijk voor het borgen van de technische kwaliteit binnen de organisatie. Daarnaast is hij betrokken bij een breed scala aan projecten voor de internationale auto-industrie, bijvoorbeeld op het gebied van de connected car, rijcomfort, veiligheid, mobiliteit en onderhoud.
Ik ben een ‘petrol head’. Als kind racete ik hele dagen met mijn skelter over de akkers bij ons huis. En je kunt me nog steeds midden in de nacht wakker maken voor offroad rijden met de 4×4 van mijn vader. Ik hou van alles met wielen. Bij Sioux Logena zit ik dan ook fantastisch op mijn plek. Van vrachtwagencabines tot landbouwmachines en politiemotoren: hier kom ik het allemaal tegen.
Complexiteit volledig beheersen, continu nieuwe dingen leren en afwisseling: dat is de rode draad van mijn werk. De spraakherkenner die ik tijdens mijn studie informatica bouwde, viel Sioux op. Ze namen me in 2009 in dienst als software-engineer en zetten me bij Mutracx aan het werk om de beeldverwerking te verbeteren van de eerste digitale resist-inkjetprinter voor de pcb-industrie. Daar leerde ik ook de fijne kneepjes van C++. Uiteindelijk lukte het de software zo te optimaliseren dat de verwerkingstijd van zestig gigapixel afbeeldingen terugging van dagen naar slechts vijf minuten.

Wat ik erg gaaf vind aan het werken bij Sioux is het opleidingsbudget dat je vrij kunt besteden. In 2013 volgde ik een leiderschapstraining bij Remco Claassen. Daarbij stonden vragen centraal zoals ‘Wie ben ik?’ en ‘Wat wil ik nu echt?’. Hierdoor kwam ik tot een helder inzicht: ik ben al een goede it’er; als ik dat kan combineren met mijn passie voor auto’s, heb ik een droombaan.
Die kans kreeg ik in 2015 toen Logena Automotive onderdeel werd van Sioux. Ik ging er aan de slag als lead systeemengineer. In die rol ben ik de verbinding tussen management en ontwikkeling. Software- en hardware-engineering nemen een belangrijk deel van mijn dagen in beslag, maar ik zit een stuk minder achter mijn pc dan in de eerste jaren van mijn carrière. Oneerbiedig noem ik het weleens ‘rondlopen en ouwehoeren’. Mijn inspanningen zie ik direct terug in het eindresultaat, omdat we ons niet op massaproducten richten, maar op kleinere series commerciële en ‘off-highway’ voertuigen. Dat levert veelzijdig werk op.
Maandag
Scrum en luchtvering
Zoals altijd begint de dag met een stand-up meeting van tien minuten. In een scrum met het hele team nemen we de planning van de sprint en de status van de softwarebuildserver door. Zo signaleren we problemen, bevorderen we de onderlinge samenwerking en houden we de snelheid erin.
Vandaag richt ik me op een luchtveringssysteem. Sioux ontwikkelt de elektronica en software voor de ecu. Die moet voldoen aan de Iso 26262-kwaliteitsnorm op Safety Integrity Level C. Het systeem mag praktisch gezien niet falen. Detecteert het een fout die tot een gevaarlijke situatie kan leiden, dan moet het zichzelf binnen twee seconden in een veilige modus zetten. En natuurlijk moet het eenvoudig te onderhouden zijn.
Ik verdiep me in de inrichting van de hardwarearchitectuur. En ik vind enkele ic’s die voldoen aan de technische eisen op het gebied van storingsveilig gedrag, zodat als de microcontroller uitvalt het systeem toch in de gewenste veilige modus komt. Dit is een belangrijke stap om het architectuurconcept te kunnen valideren met een prototype.
Dinsdag
Supercar en UP-bord
Sioux ontwikkelt het digitale instrumentcluster van een nieuwe supercar. Voor het rijdende prototype maakten we gebruik van wat slimme hacks. We kochten een UP-bord – een soort industriële Raspberry Pi – en hingen dat aan een los lcd-scherm. Met de stap van ontwikkeling naar productie moet dat degelijker. Het offertetraject voor de productieversie is in gang gezet. We willen die opdracht binnenhalen. Daarbij gaat het om meer dan de prijs. Zo moet het systeem onder alle omstandigheden werken, ook bij langdurige trillingen of in een loeihete en stofrijke woestijn rond Dubai. De eisen aan de componenten zijn dan ook hoog.
Vanmiddag heb ik een afspraak met Jordy, onze stagiair commerciële techniek. Op de agenda staat de status van de requests for quotation bij verschillende toeleveranciers. Maar eerst bel ik ons secretariaat om de pizza’s te bestellen voor de meeting van onze expertisegroep morgenavond.
Woensdag
Automatische tests en pizza night
Vandaag werk ik op locatie bij Beijer Automotive, waar ze gegevens van de Can-bus uit auto’s halen. Ik ben bezig de C-code op een Arm Cortex-M3-microcontroller te refactoren en voeg daarbij unittests toe met het Ceedling-testframework. Samen met mijn collega Daan zoek ik uit waarom onze geïntegreerde versie in eerste instantie niet goed werkt. Ondanks dat de unittests op de buildserver allemaal slagen, faalt de systeemtest op de microcontroller. We halen verschillende oude versies uit Git en proberen die uit. Uiteindelijk stellen we vast in welke versie het probleem werd geïntroduceerd en hoe we het gaan aanpakken.
’s Avonds zitten we met een leuke club collega’s bij elkaar om te experimenteren met een digitaal instrumentcluster van Continental en het naar de cloud brengen van Can-data. Daarnaast geeft de Hololens-expertisegroep ons een demonstratie van hun werkzaamheden. Het is heerlijk om af en toe met technologie te spelen, onbekommerd om deadlines of klanten, samen met anderen die dat ook leuk vinden.

Donderdag
Testrit en documentatie
De dagelijkse scrum zit erop. Ik ga verder met de aanpassing van onze GPS Speed Converter. Een klant wil dat we het lagesnelheidsfilter uitschakelen, zodat het systeem toepasbaar is in landbouwvoertuigen. Voor de zekerheid test ik het niet alleen vanachter mijn bureau, maar ook in de praktijk tijdens een rondje industrieterrein in mijn eigen auto. Terug op kantoor vergelijk ik de gegevens van de converter met die van de gps-testapp op mijn Android-telefoon. En wat op het bureau werkt, blijkt ook in de praktijk te functioneren.
Na de lunch loopt Jan-Mathijs binnen, de manager van het Development Centre van Sioux in Eindhoven. Hij is nieuwsgierig naar de reden om een nieuwe documentatiegenerator te introduceren bij Sioux Logena. Ik laat hem zien hoe eenvoudig het is om uit dezelfde bron verschillende soorten documentatie te genereren, bijvoorbeeld voor dagelijks gebruik door ontwikkelaars, voor eindgebruikers en voor auditors.
Vrijdag
Opleiding en familie
De eerste mail die ik open, bevat goed nieuws. Ik volgde de afgelopen maanden een cursus voertuigdynamica en aandrijflijntechniek aan de TUE met behulp van mijn persoonlijke opleidingsbudget. Het was zwaar, maar ik ben geslaagd. En ik ondervind direct de voordelen. Tijdens het analyseren van de systeemspecificatie van het luchtveringssysteem (als onderdeel van het Iso 26262-proces) komen er mechanische tekeningen voorbij. Die zijn voor mij van een onbegrijpelijke wirwar aan lijntjes en afkortingen veranderd in een helder diagram.
Bij de koffieautomaat schiet een collega mij aan. Ik krijg de groeten van mijn broer. Die groeten gaan met regelmaat over en weer sinds hij eerder dit jaar als projectmanager in dienst trad bij Sioux. Hij deelt dan niet mijn passie voor auto’s, maar de liefde voor vakmanschap zit diep in onze familie.
’s Middags ben ik vrij – het voordeel van mijn 36-urige werkweek. Mijn werk is fantastisch, maar mijn gezin ook. Niet voor niets is mijn motto: ‘Ik ga met ongeduld naar mijn werk en met liefde weer naar huis.’