Kort nieuws

Parlement VS wil meer kenniswerkers kunnen binnenhalen

Leestijd: 1 minuut

Amerikaanse parlementariërs hebben zowel in het Huis van Afgevaardigden als in de Senaat een voorstel ingediend om het jaarquotum voor H-1B-visa‘s bijna te verdubbelen. De elektronica-industrie heeft zich al achter de voorstellen geschaard. H-1B-vergunningen zijn het belangrijkste instrument voor Amerikaanse bedrijven om hooggeschoolde kenniswerkers binnen te halen. De nieuwe voorstellen komen nadat de 65 duizend beschikbare plaatsen voor 2008 binnen een dag waren ingevuld.

De Skil Bill (Securing Knowledge Innovation and Leadership) stelt voor om het jaarquotum in eerste instantie te verhogen naar 115 duizend, met de mogelijkheid om hier elk jaar 20 procent aan toe te voegen of om de limiet te vergroten tot 180 duizend. Onder de huidige regels zijn er 20 duizend extra plaatsen voor werknemers met een mastergraad aan een Amerikaanse universiteit. De Skil Bill wil dit verruimen naar een mastergraad van een willekeurige universiteit. Verdere maatregelen in het voorstel behelzen het instellen van een apart visum voor studenten die hun bachelor in de VS willen halen en het vergroten van het het Green Card-quotum.

De voorstellen kunnen op felle weerstand rekenen. Veel Amerikanen vrezen de banenconcurrentie vanuit het buitenland. Aan de andere kant zijn er parlementariërs die meer zien in een complete hervorming van het immigratiebeleid.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content