Achtergrond

Parkeersensoren op straat verminderen zoekverkeer

Ido Wentink is communicatiemanager bij Nedap.

Leestijd: 5 minuten

Dertig procent van al het verkeer in steden bestaat uit automobilisten die een parkeerplaats zoeken. Om vrije plekken gemakkelijk vindbaar te maken, heeft Nedap de Sensit-oplossing ontwikkeld: draadloze grondsensoren die realtime de beschikbaarheid van parkeerplaatsen detecteren. Ido Wentink van het Groenlose bedrijf legt uit hoe het systeem werkt.

Het is het meest frustrerende deel van rijden in een stad: een parkeerplaats proberen te vinden. Ongeveer dertig procent van al het stadsverkeer bestaat uit automobilisten die op zoek zijn naar een vrij plekje. Met gemakkelijk vindbare parkeerplaatsen wordt de stad aantrekkelijker voor inwoners en bezoekers: minder files, minder uitlaatgassen en veiligere straten.

In steden is de meerderheid van de parkeerplekken te vinden op straat. Vreemd genoeg zijn er nauwelijks gegevens beschikbaar over het gebruik van deze plaatsen. Dit verandert snel. Veel steden en overheden zijn momenteel in samenwerking met de industrie bezig met de ontwikkeling en uitvoering van programma’s om de openbare ruimte slimmer te maken. De parkeergegevens van draadloze sensoren vormen een belangrijk onderdeel hiervan.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content