Panalytical met Australiërs in röntgenfluorescentie

Reading time: 1 minute

Author:

Panalytical en XRF Scientific gaan een strategische alliantie aan in röntgenfluorescentiespectrometrie (X-ray fluorescence, XRF). De samenwerking combineert de Almelose expertise op dit gebied met de Australische fusietechnologie om samples klaar te maken. De eerste vrucht van de krachtenbundeling is het preparatiesysteem Eagon 2, dat de bedrijven deze week lanceren op de Pittcon-conferentie in Orlando.

XRF is een niet-destructieve techniek uit de analytische scheikunde om de chemische samenstelling van een monster te bepalen. Materiaal dat wordt gebombardeerd met röntgen gaat zelf röntgenstralen uitzenden die karakteristiek zijn voor de elementen waaruit het bestaat. De Eagon 2 prepareert het sample voor analyse door het te smelten en te gieten in de vorm van een bolletje, een zogeheten fused bead. Voor dit fusieproces gebruikt het systeem de technologie van XRF Scientific, die haar toepassing vooral vindt in de mijnbouw.

Behalve de Eagon 2 introduceert Panalytical op de Pittcon nog een aantal nieuwe platforms. Zo toont het in Orlando de twee jongste toevoegingen aan zijn XRF-familie Axios: de Axios 1 kW en Axiosmax. De Cubix3 is de derde Almelose generatie van röntgengebaseerde poederdiffractiesystemen voor industriële kwaliteits- en procescontrole. De Empyrean is het enige analyse-instrument op basis van röntgendiffractie dat vier sampletypes aankan: dunne films, nanomaterialen, poeders en vaste objecten. De Omnian voor Minipal brengt geavanceerde analyse voor het eerst op tafel.