Palm in zee met Microsoft

Reading time: 2 minutes

Author:

Voor het eerst heeft Palm een PDA geïntroduceerd die draait op een besturingssysteem van Microsoft. Tijdens een persconferentie demonstreerden topmannen Ed Colligan van de handheldontwikkelaar en Bill Gates van de softwarereus de Treo-smartphone. Deze 3G mobiele telefoon annex zakcomputer heeft een processor van Intel en Windows Mobile 5.0 als softwaremotor. Meer technische details zijn niet bekendgemaakt.

Tot voor kort waren de apparaatjes van Palm alleen verkrijgbaar met het eigen, gelijknamige besturingssysteem. De ontwikkeling daarvan bracht de handheldontwikkelaar twee jaar geleden onder in de spin-off Palmsource (recentelijk overgenomen door de Japanse aanbieder van internettechnologie Access). Sinds die afsplitsing zijn de geruchten steeds luider geworden dat Palm een overstap zou overwegen op een ander OS.

Desondanks komt de keuze voor Microsoft als een verrassing. In het verleden waren de kersverse compagnons niet bepaald de grootste vrienden. Dat erkende ook Ed Colligan tijdens de persconferentie. ’Maar wie al langer meegaat, weet dat partners soms concurreren en dat concurrenten soms partneren. En dat is precies wat er hier aan de hand is‘, aldus de president en CEO van Palm.

Het verbond tussen de voormalige rivalen geeft Symbian het nakijken, met zijn gelijknamige OS marktleider op het gebied van de slimme telefoons. Volgens marktonderzoekbureau Canalys zaten de Britten een paar maanden terug nog stevig in het zadel met een aandeel van 76 procent, tegen 7,6 procent voor Microsoft. De softwarereus uit Redmond kondigde echter aan die koppositie binnen drie jaar te willen overnemen. In de markt voor handcomputers is Bill Gates al de nummer een. Na een strijd van vijf jaar stootte hij daar Palmsource als belangrijkste OS-leverancier van de troon. Met de nieuwe Treo-smartphone, een exacte modelnaam heeft het apparaatje nog niet, richt Palm zich op de Verenigde Staten. Het slimme mobieltje maakt gebruik van de CDMA-technologie, de Amerikaanse tegenhanger van GSM. Begin volgend jaar moeten de eerste exemplaren in de winkels liggen. In eerste instantie zullen deze alleen voor het draadloze EV-DO-breedbandnetwerk van Verizon Wireless geschikt zijn.

De eerste Windows-gebaseerde smartphone van Palm.