Redactioneel

Overstag

Paul van Gerven is redacteur van Bits&Chips.

Leestijd: 3 minuten

In de beeldvorming is het dunnefilm-pv-samenwerkingsverband Solliance op zo’n beetje het slechtst denkbare moment gestart. De inkt was nog niet droog of de pv-industrie viel in een diep dal, waar zij pas dit jaar uit begon te klimmen. Tot op de dag van vandaag is het slechts weinig bedrijven gegeven om er op eigen kracht – dus zonder op de diepe zakken van een overheid te teren – een beetje fatsoenlijk geld aan te verdienen.

De crisis werd veroorzaakt door overcapaciteit in de productie van kristallijn silicium panelen, maar deze sleurden de dunnefilm-pv met zich mee. Voor de crisis werd er nog optimistisch gedacht over dunnefilm. Dankzij efficiëntere productiemethodes en gereduceerd materiaalgebruik zou deze technologie steeds meer marktaandeel vergaren. Niet voor niets was in die tijd dunnefilmproducent First Solar de grootste.

Maar door de prijsval van kristallijn silicium ging het kostenaspect niet meer op en verloor dunnefilm zijn glans. Dunnefilmspelers zagen, met uitzondering van First Solar, geen kans schaalgrootte op te bouwen. Het kostte Smit Ovens uit Son, leverancier van kristallisatieovens voor dunnefilmcellen én sleutelpartner van Solliance, bijna de kop. Pas de laatste tijd komen er weer plannen voor nieuwe dunnefilmfabrieken aan de oppervlakte, al hield het ooit ambitieuze TSMC het onlangs juist voor gezien.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content