Achtergrond

Overleg met verkeerslichten zorgt voor kwart minder CO2-uitstoot

Franc Buve is consultant bij CGI en actief op het gebied van oplossingen voor elektrisch rijden en intelligente transportsystemen. Binnen Ecomove was hij projectleider voor integratie en verificatie.

Leestijd: 8 minuten

Moderne informatie- en communicatietechnologie maakt het mogelijk om het theoretische minimale brandstofverbruik in de praktijk te benaderen. Het Ecomove-consortium heeft de afgelopen vier jaar gewerkt aan systemen waarmee een besparing van 4,5 tot 25 procent haalbaar zou moeten zijn. Dit artikel zoomt met name op de rol van boordapparatuur die automobilisten helpt om zuinig te rijden.

De lidstaten van de Europese Unie hebben afgesproken om de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen met maar liefst twintig procent te verminderen in 2050. Binnen de EU is transport verantwoordelijk voor een kwart van alle CO2-emissie; alleen de energiebranche ademt meer uit. Waar het elders echter aardig lukt om de uitstoot terug te brengen, neemt deze in de vervoersector nog steeds toe. Meer dan twee derde komt op het conto van transport over de weg. Logisch dus dat dit de aandacht heeft van de EU.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content