Kort nieuws

Overheid trekt miljoenen uit voor negen ICT-projecten

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Economische Zaken heeft 31 miljoen euro verdeeld over negen grote ICT-orders van verschillende ministeries. Onder meer moeten ontwikkeld worden een universele interface voor voertuiggegevens, een koppeling van sensordata in crisissituaties en alarmering via gps. Het gaat om de tweede en laatste ronde van de Investeringsimpuls ICT in Maatschappelijke Domeinen, een potje van in totaal 54 miljoen euro speciaal ingesteld voor ICT-projecten bij de overheid. De overheidsorganen die de projectaanvraag hebben ingediend, leggen elk tussen de 30 en 50 procent op het bedrag bij.

Vier van de negen projecten zijn voor het ministerie van Binnenlandse Zaken. Onder de naam Crashcubes wil dat soft- en hardware laten ontwikkelen om voertuigdata zoals rem-, motor- en boordcomputergegevens uit te lezen en te verwerken. Daarbij moet een enkel product overweg kunnen met alle merken en typen auto‘s, inclusief vrachtwagens. De techniek krijgt bovendien de mogelijkheid Vehicle Identification Number-gegevens van de auto en onderdelen te traceren. Het systeem is bedoeld voor ongevallenonderzoek.

Hetzelfde ministerie wil sleutelen aan automatische nummerplaatherkenning. Op het moment gebruiken verschillende overheidsinstanties daar elk hun eigen gereedschappen en methodes voor. Het project moet leiden tot een gezamenlijke infrastructuur en neemt ook de juridische kaders onder de loep.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content