Kort nieuws

Overheid en markt bundelen krachten voor slimme mobiliteit

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

Rijk, regionale overheden, marktpartijen, belangenorganisaties en kennisinstellingen hebben maandag een gezamenlijke strategie gepresenteerd om de fileproblemen aan te pakken met slimme verkeerssystemen en in-cartechnologie. De Routekaart ’Beter geïnformeerd op weg‘ zet de koers uit voor investeringen in een grootschalige toepassing van oplossingen die zorgen voor een betere begeleiding op de weg en nieuwe vormen van reisinformatie. Via het programma Beter Benutten steekt het ministerie van Infrastructuur en Milieu honderdzeventig miljoen euro in de ontwikkeling van nieuwe technologie voor slimme mobiliteit op bestaande infrastructuur.

Komend jaar starten verschillende projecten die de nieuwe oplossingen inzetten. In Amsterdam begint een grootschalige test met automobilisten die persoonlijke reistips ontvangen op basis van realtime verkeersinformatie. Onderdeel hiervan is een systeem om stoplichten en toeritdoseerinstallaties te laten inspelen op dreigende opstoppingen. Op de A58 in Brabant en op de Rotterdamse ’slinger‘ (A13, A20, A16) komen proeven gericht op de bestrijding van files die ontstaan als gevolg van schokgolven in het verkeer, zogeheten spookfiles.

Ook het project waarin Nederland samen met Duitsland en Oostenrijk intelligente transportsystemen gaat inzetten, maakt deel uit van de plannen. Op de corridor Rotterdam-Frankfurt-Wenen krijgen weggebruikers vanaf 2016 via apparatuur in de auto een waarschuwing over werkzaamheden zodat ze tijdig een alternatieve route kunnen kiezen of gas terug kunnen nemen. Daarnaast geven de wagens met in-cartechnologie informatie door over de actuele omstandigheden op de weg. Aan de hand van hun exacte locaties kan de verkeerscentrale zo direct zien waar een file ontstaat of waar het mistig of glad is.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content