Technieuws

Overdag een zonnecel, ‘s nachts een lamp

Leestijd: 1 minuut

Een muur van een winkelcentrum die overdag elektriciteit opwekt en ‘s nacht licht geeft: het kan met één en hetzelfde materiaal. Singaporese onderzoekers zijn erachter gekomen dat organisch-anorganische perovskiethybriden niet alleen geschikt zijn om zonnecellen van te maken, ze kunnen ook licht uitzenden. Dat is een vrij zeldzame combinatie van eigenschappen.

Perovskieten, gebaseerd op loodzouten en kleine organische moleculen, hebben zich in korte tijd in de kijker gespeeld als veelbelovende materialen voor een nieuwe generatie dunnefilmzonnecellen. Bij toeval ontdekten onderzoekers van Nanyang Technological University dat ze ook licht kan uitzenden, met een kleur die afhangt van de precieze samenstelling. De luminescentie is mogelijk zelfs goed genoeg om lasers te maken, maar dat is onderwerp van vervolgonderzoek.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content