Over vijf jaar 3 miljard dollar omzet in plastic leds

Reading time: 1 minute

Author:

Nanomarkets voorpelt dat er in 2013 voor 4,5 miljard dollar aan plastic lichtgevende diodes (Oleds) over de toonbank gaan. In 2015 zal dat 5,9 miljoen dollar zijn. Het marktonderzoekbureau zegt dat er de afgelopen jaren grote vorderingen zijn gemaakt in de technologie en productie van organische lichtgevende diodes. Het verwacht dat de kosten van Oleds redelijk stabiel blijven, maar daar krijgen klanten wel een langere levensduur en hogere lichtopbrengst voor terug.

Dit jaar nam de levensduur van een gemiddelde Oled al toe van 24 duizend naar 100 duizend uur. Het Amerikaanse ministerie van Energie verwacht dat de lichtopbrengst in 2012 al 150 lumen per watt zal zijn. Aanvankelijk werd dit cijfer pas in 2014 verwacht.

Productieprocessen zijn intussen fors verbeterd. Zowel GE als het Fraunhofer-instituut demonstreerde intussen rol-tot-rolfabricage van Oleds. Dat zal leiden tot significant lagere kosten voor deze lichtbronnen. Goedkope druktechnieken en nieuwe chemische verbindingen zullen er bovendien voor zorgen dat Oleds steeds meer als achtergrondbelichting opduiken. Nanomarkets verwacht dat de Oled-markt in deze laatste toepassing in 2015 ruim een miljard dollar zal bedragen.