Binnenstebuiten

Over de Engelse professor, zijn led-lampjes en de mediaschapen

Paul van Gerven
Leestijd: 7 minuten

De EU doet de gloeilamp in de ban en de University of Cambridge sprong daar handig op in met een hyperbolisch persbericht over goedkope led-lampen op basis van galliumnitride. De media namen het bericht massaal over, maar alle nuances over de aard van de innovatie gingen daarbij verloren. Verantwoordelijk onderzoeker Colin Humphreys is zelf de eerste om dat te onderkennen.

’Magische lampen gaan elektriciteitsrekening drastisch verlagen‘, zo luidt vrij vertaald de kop van het persbericht dat de University of Cambridge op 29 januari de deur uit deed. Het pittige statement miste zijn effect niet: de Britse pers dook er gretig op. De ene krant na de andere repte van de ontdekking die de productiekosten van de witte-led-lampen – want daar gaat het persbericht over – flink zou drukken, wat huishoudelijk gebruik van de zuinige halfgeleiderlichtjes eindelijk interessant zou maken. Uiteindelijk konden zelfs de respectabele BBC en New Scientist niet achterblijven.

Kijkers en lezers kregen fraaie rekenvoorbeelden voorgeschoteld. Het lampje van amper twee pond zou tot honderdduizend uur of zestig jaar meegaan en twaalf keer minder energie verbruiken dan een gloeilamp. De gemiddelde consumenten zou er 75 procent kostenbesparing op zijn verlichting mee kunnen bewerkstelligen en het verlichtingsaandeel in zijn elektriciteitsrekening kunnen reduceren van 20 naar 5 procent. Om nog maar te zwijgen van de gunstige effecten op het milieu. Acht energiecentrales zouden dicht kunnen, als alle Britten onmiddellijk zouden overschakelen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content