Kort nieuws

Ov-chipkaart voorlopig verder met Mifare Classic

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

De invoering van de ov-chipkaart gaat voorlopig door met Mifare Classic, de NFC-technologie van NXP waarvan rond de jaarwisseling de beveiliging werd gebroken. Dat schrijft staatssecretaris Tineke Huizinga (CU) in een brief aan de Kamer. Wel zullen de betrokken partijen een migratiepad opstellen voor de overstap naar een beter beveiligde chip.

Volgens Huizinga ligt er op dit moment nog geen grootschalige fraude op de loer. Daarbij baseert ze zich onder meer op Transport for London, dat het lokale openbaar vervoer regelt in de Britse hoofdstad. Het aantal fraudegevallen met de Oyster-kaart daar, eveneens gebaseerd op Mifare Classic, is zeer beperkt, zo schrijft Huizinga. Overigens hebben de onderzoekers die Mifare claimen te hebben gekraakt, hun bevindingen nog niet in detail naar buiten gebracht. Zij zullen dit uit veiligheidsoverwegingen pas later dit jaar doen. De ophef rond de veiligheid van de ov-chipkaart ontstond vanwege hun claims dat zij de beveiliging hebben achterhaald.

Het moment dat de beter beveiligde chip wordt ingevoerd, zal afhangen van bedrijfseconomische redenen en de houding van de consument tegenover het systeem. Volgens een contra-expertise van de Universiteit van Londen in opdracht van het ministerie is klantacceptatie een van de gebieden die het zwaarst hebben te lijden onder het breken van de beveiliging.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content