Oude Mesa+-faciliteit moet onderdak bieden aan bedrijfsleven

Reading time: 1 minute

Author:

De Universiteit Twente wil dat de huidige Mesa+-faciliteit in dienst komt van lokale bedrijven als het onderzoeksinstituut volgend jaar naar het Nanolab verhuist. Voor de eerste fase van dit High Tech Factory-project heeft de universiteit een subsidie van 5 miljoen euro aangevraagd bij het ministerie van Economische Zaken. De faciliteit moet het bedrijfsleven vooral helpen met het opschalen van hun productie. Voor kleine bedrijven is het lastig om de investering in een cleanroomfaciliteit op te brengen. Bovendien profiteren de bedrijven van de aanwezigheid van de UT.

Tot nog toe doen zestien bedrijven mee met het initiatief, waaronder enkele UT-spin-offs; Bronkhorst, Demcon, EnablingM3, Encapson, IMS, Lionix, Medimate, Medspray, Micronit, MTF, Nanomi, Ostendum R&D, Phoenix, Smarttip, Solmates en TSST. Een aantal van hen gebruikt de Mesa+-cleanroom nu ook al. In het UT Nieuws noemt Miriam Luizink, technisch-commercieel directeur van Mesa+, de beoogde combinatie uniek in Europa. ’Voor de UT is het de ideale manier om kennis te valoriseren in technologische producten‘, zegt ze tegen de universiteitskrant.

Komend voorjaar moet er meer duidelijkheid komen in de toekenning van de subsidie. Naast dit bedrag steken de deelnemende bedrijven ook zelf geld in het project.

De Mesa+-faciliteiten op de UT-campus moeten in 2009 worden omgebouwd tot cleanrooms voor het bedrijfsleven. Dan verhuist het onderzoeksinstituut naar een nieuw gebouw.