Kort nieuws

Oud-Philips-topman Wisse Dekker overleden

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

Gewezen Philips-bestuurder Wisse Dekker is zaterdagmorgen op 88-jarige leeftijd om het leven gekomen in het Zeeuwse Zoutelande. De voormalige president (1982-1986) en president-commissaris (1986-1994) werd onwel in zijn auto en raakte van de weg.

Dekker (1924) had Zeeuwse wortels, maar groeide op in Eindhoven, waar het gezin naartoe was verhuisd toen de vader des huizes voor Philips ging werken. Dekker volgde het voorbeeld en trad in 1948 zonder formele vooropleiding in dienst bij Philips. De eerste vijfentwintig jaar spendeerde hij in het Verre Oosten, om via Groot-Brittannië in 1976 terug te keren naar Nederland als lid van de raad van bestuur. Een van zijn meest geroemde prestaties was de megaorder die hij in 1979 binnensleepte voor de aanleg van het telefoonnetwerk in Saudi-Arabië. Ook de aankoop van platenmaatschappij Polygram was een gouden greep.

Als president-directeur was de charismatische en goedgebekte Dekker – de eerste topman zonder technische achtergrond – erg zichtbaar. Hij maakte graag tijd voor de pers om de loftrompet te steken over Philips en de industrie in het algemeen, was een graag geziene gast in Den Haag en een vurig pleitbezorger van Europese samenwerking. Zijn optredens gaven het wat suffige Philips nieuw elan.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content