Kort nieuws

OTB installeert silicium-zonnecelprinter in Silicon Valley

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

OTB Solar heeft de eerste productiemachine geïnstalleerd bij Innovalight, een start-up uit Sunnyville die zonnecellen print met siliciuminkt. De bedrijven hebben het inkjetsysteem samen ontwikkeld. ’Zij hebben de inkt en het proces ontwikkeld, wij hebben onze printtechnologie geschikt gemaakt voor productie op industriële schaal ‘, licht Peter Briër, technisch manager van OTB‘s printtoepassingen toe. De bedrijven werken al langer samen. Innovalight heeft zijn technologie op OTB‘s machines uitontwikkeld.

Innovalight werkt sinds 2002 aan zijn technologie voor het printen van zonnecellen. Met deze aanpak zegt het bedrijf de productiekosten aanzienlijk te kunnen drukken. Het aantal fabricagestappen bedraagt de helft ten opzichte van traditionele zonnecellen en er is geen vacuüm nodig. Bovendien kan het systeem siliciumlaagjes leggen op substraten van slechts vijftig micrometer dik, vier keer minder dan gebruikelijk bij massaproductie. Dat scheelt aanzienlijk in de materiaalkosten.

Het systeem is geschikt voor het verwerken van zonnecelwafers en kan ruim tweeduizend cellen per uur printen. De machine is gebaseerd op OTB‘s Pixdro LP50, een modulair industrieel-inkjetsysteem waarmee relatief snel nieuwe machines te bouwen zijn. ’Er moeten verschillende materiaallagen en patronen worden geprint. De tool neemt de inkjetstappen van het proces voor zijn rekening‘, vertelt Briër. ’Interessant aan dit platform is wel dat we ook de laserstappen kunnen toepassen. Over algemeen heb je zo‘n twintig tot dertig processtappen nodig. Een conventionele productiestraat is daardoor een meter of honderd. Door slim te integreren kan je dat sterk verkleinen, wat goedkopere productie oplevert.‘

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content