OTB en Thin Film ontwikkelen printbaar geheugen

Reading time: 1 minute

Author:

OTB Engineering uit Eindhoven gaat voor het Zweeds/Noorse Thin Film Electronics procestechnologie ontwikkelen voor inkjetprinten van niet-vluchtig polymeergeheugen. ā€™OTB heeft een bewezen trackrecord in het maken van geĆÆntegreerde systemen en heeft zijn mogelijkheden aangetoond voor het ontwikkelen van state-of-the-art in-line fabricageprocessen en apparatuurā€˜, zegt Thin Film-CEO Johan Carlsson. Naast OTB werkt Thin Film Electronics ook met Xaar uit Cambridge aan de printtechnologie.

Met inkjettechnologie is organisch geheugen op een flexibel substraat aan te brengen. Dat maakt de technologie geschikt voor de actieve matrix van elektronisch papier of voor RFID-labels.

De Scandinaviƫrs denken dat geprint geheugen zo zoetjes aan klaar is voor de markt. In enkele specifieke gevallen biedt het een voordeel boven silicium geheugen. Het is bijvoorbeeld aan te brengen op verschillende typen ondergrond, wat flexibele elektronica mogelijk maakt. Ook is de inkjetprocestechnologie een stuk goedkoper dan standaard chipfabricage. De technologie kan daarom interessant zijn voor onder meer RFID-labels.