Technieuws

OTB en Arise reduceren PV-processtappen met inkjet

Leestijd: 2 minuten

OTB Solar en het Canadese Arise Technologies zeggen goede vooruitgang geboekt te hebben in de ontwikkeling van een eenstaps inkjetproces om zogenaamde selectieve emitters te fabriceren. Daarmee liggen beter presterende zonnecellen in het verschiet met minder fabricagestappen.

De emitter vormt het hart van een zonnecel, de regio waar elektronen en gaten ontstaan door inslaande fotonen. Traditioneel worden emitters gemaakt door een laagje van een reeds gedoteerde wafer te verzadigen met complementaire vervuilingen. Zonder extra maatregelen zijn deze emitters homogeen en geleiden ze overal even goed. Met het hoogst mogelijke rendement voor ogen is dat een compromis, omdat er niet alleen elektronen en gaten moeten worden gegenereerd, maar ook afgevoerd. Daarom is het beter als sommige zones beter geleiden dan andere.

Dat is het geval in een selectieve emitter, waarbij door variatie in het doteringgehalte de geleidbaarheid van een stukje zonnecel in overstemming wordt gebracht met zijn functie. ’Dat is niets nieuws‘, zegt CEO Chris Boomaars van OTB Solar. ’In de literatuur staan tientallen ontwerpen beschreven van selectieve emitters. De uitdaging zit echter in het productieproces.‘

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content