Technieuws

Osnabrück wint eerste regionale competitie robotvoetbal

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Afgelopen weekend was in Eindhoven de aftrap van de regionale competitie robotvoetbal. De nieuwe cup voor de Benelux en Duitsland moet het robotonderzoek in deze regio in een stroomversnelling brengen. Volgens Jac Goorden van de TUE zal het regionale programma ongeveer om de twee maanden worden gehouden. Bij de Europese en wereldcompetitie is er maar één of twee keer per jaar een wedstrijd.

De TUE organiseerde de partij samen met Philips op haar nieuwe robotvoetbalveld. De universiteit is dit jaar begonnen met de ontwikkeling van een eigen team, en alhoewel dat zelf nog niet meespeelde, waren de Eindhovenaren graag gastheer voor de teams van de Philips Applied Technologies, Universiteit Delft, het Fraunhofer Instituut, en de Duitse universiteitteams uit Aken, Osnabrück en Stuttgart. België was er vooralsnog niet bij, maar de organisatie wil dat wel graag. Volgens Goorden loopt er in Leuven al een project in die richting.

Tijdens een Robocup-wedstrijd proberen vier robots op een veld van twaalf bij acht vierkante meter om de bal zo vaak mogelijk in het doel van de tegenstander te krijgen. Dit doen ze volledig autonoom, want menselijk ingrijpen is niet toegestaan tijdens de wedstrijden. Ook krijgen de robots geen informatie van buitenaf en moeten ze het volledig van hun sensoren hebben. Om het niet te ingewikkeld te maken hebben alle objecten in het spel een karakteristieke kleur. Zo is de bal oranje en zijn de robots zelf zwart. Verder mogen de systemen onderling communiceren via een draadloze verbinding.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content