Opinie

Orvelte 2.0

Anton Duisterwinkel werkt bij TNO.

Leestijd: 3 minuten

Door automatisering en robotisering gaan misschien wel drie miljoen banen in Nederland verloren, wist Deloitte laatst te melden, op een met minister Asscher georganiseerd feestje. Klinkt als: stop de automatisering! Ik dacht: wat bezielt die man? Als de Nederlandse industrie niet razendsnel de vierde industriële revolutie induikt met verregaande automatisering, dan kunnen we wel inpakken als productieland.

Geen nood, doen we als de Grieken en richten we ons op het toerisme: Orvelte 2.0. Een groot park voor oude industriële ambachten, waar echte lassers rondlopen, 83 jaar en nog heel kras! Levert mooi laaggeschoold werk op: bier sjouwen en wc’s poetsen. Kunnen ze binnenkort in Griekenland klagen dat ze Nederland moeten financieren.

Maar nee, dat had de minister niet voor ogen, bleek bij nadere lezing. Robotisering is wel nodig, maar zorg dat er voor laaggeschoolden goed werk blijft, was zijn punt. Want daar zullen de klappen vallen, van chauffeurs tot financiële administrateurs.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content