Technieuws

Origami met batterijen

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Kun je een papieren batterij opvouwen zonder prestatieverlies? Ja dat kan, blijkt uit onderzoek van Arizona State University. Als je origami toepast, kun je de opgeslagen energie per oppervlakte-eenheid zelfs ruim vertienvoudigen.

In een papieren batterij zijn de componenten geïmpregneerd op een vel cellulose. De Amerikanen gebruikten koolstofnanobuizen in combinatie met standaard elektrodematerialen, en sealden die met de drager in een polymeer. Dit leverde een stabiele batterij op.

Vervolgens sloegen ze aan het vouwen. Door het vel een, twee of drie keer dubbel te vouwen, werd de energiedichtheid per oppervlakte-eenheid respectievelijk 1,9, 4,7 en 10,6 keer groter. Met een speciale origamitechniek genaamd de Miura-vouw was de verbetering zelfs een factor 14, al blijkt dat relatief gezien iets minder efficiënt dan herhaaldelijk dubbel vouwen. De onderzoekers denken dat dat komt doordat vouwen lichte schade toebrengt aan de batterijmaterialen en/of hun hechting aan de drager, en de origamivariant heeft nu eenmaal aanzienlijk meer vouwranden.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content