Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13
Author:
Reading time: 3 minutes
Als u naar deze pagina kijkt, valt u waarschijnlijk niets bijzonders op. De letters zijn scherp, de kleuren uniform. Toch is de kwaliteit van dit drukwerk beroerd, dat wil zeggen naar elektronische maatstaven. Een resolutie van 300 DPI is niets om over naar huis te schrijven en wie een gekleurd vlak van dichtbij bekijkt, zal constateren dat het blauw van bijvoorbeeld de balk boven aan de pagina niet overal even blauw is. Drukkers komen weg met dit broddelwerk dankzij de gebreken van het menselijk oog, maar om schermen, geheugens, lampen en andere elektronica te drukken, moet er echt een schepje bovenop.
Wie zich niet door het ICE-debacle liet tegenhouden – de Deutsche Bahn haalde al zijn snelle treinen uit de roulatie – kon zich vorige week in Berlijn laten informeren hoe ver de kloof tussen traditioneel drukwerk en geprinte elektronica is geslecht. De Duitse hoofdstad was namelijk gastheer van de vierde internationale editie van de Plastic Electronics Conference. Daar verzamelden zich vooral Europese bedrijven die munt willen slaan uit zo‘n vijfentwintig jaar onderzoek, en wetenschappers die bezig zijn de puntjes op de i te zetten.

Het is deze combinatie van een zoekende markt in wording en keiharde wetenschap die geprinte elektronica – en het conferentiebezoek – zo fascinerend maakt. Voor de duidelijkheid: geprinte elektronica is strikt genomen niet hetzelfde als organische, aangezien je ook anorganische verbindingen kunt printen. Organische elektronica staat echter vooral in de belangstelling vanwege de mogelijkheid het goedkoop te kunnen drukken. De termen worden meestal door elkaar gebruikt.
’Plastic elektronica is zoveel beter geworden dan we ooit hadden gedacht‘, opende Sir Richard Friend de conferentie. Hij kan het weten, want hij stond als Cambridge-professor aan de wieg van menige doorbraak in de organische elektronica. Als ondernemer startte hij Plastic Logic op. Dit bedrijf opende een dikke maand geleden zijn productiefaciliteit in Dresden om flexibele schermen op grofweg A4-formaat te maken. De eerste producten moeten begin volgend jaar op de markt verschijnen. Dat geldt ook voor het eveneens in Berlijn gepresenteerde oprolbare scherm van Polymer Vision, de Readius. Dergelijke beloften zijn overigens al eerder gemaakt en gebroken, dus het blijft even afwachten, Het is hoe dan ook de eerste editie van de Plastic Electronics Conference waar productiefaciliteiten daadwerkelijk zijn opgestart.
Lopen beeldschermen dan voorop in de organische elektronica? Ja en nee. Ja, er zit organische elektronica in, namelijk de stuurelektronica in de backplane. Deze is echter relatief eenvoudig en grofkorrelig. De pixels zelf zijn ingekocht bij het Amerikaanse E Ink, de drijvende kracht achter de opkomst van e-readers als de Iliad van Irex en de Kindle van Amazon. Nu weet E Ink opnieuw munt te slaan uit zijn technologie in de stap naar flexibel of oprolbaar.
Het ultieme organische scherm is echter Oled, maar dat heeft nog even tijd nodig. ’De productieopbrengst van werkende grote schermen is nog te laag en de kwaliteit en het stroomverbruik kan ook nog beter‘, vertelde CTO Jan Blochwitz-Nimoth van het Duitse Novaled. Desalniettemin heeft een Japans Oled-scherm voet op Europese bodem gezet. Op vliegveld Heathrow schijnt een drie millimeter dikke 11 inch Sony-tv in de etalage te staan, misschien om de aandacht af te leiden van de kwijt gemaakte bagage.
Oled-verlichting staat er beter voor. De consensus lijkt dat het goed genoeg is voor de markt – Philips en Osram hebben de development kits klaarliggen – maar dat het beter kan. Dat wil zeggen: het kan nog efficiënter en de lampen zouden langer meekunnen. Voor het zover is, zijn er nog voldoende manieren om op andere manieren waarde toe te voegen aan Oled-lampen. Het Fraunhofer-instituut voor fotonische microsystemen liet daarvan een voorbeeld zien: een aanraakgevoelige Oled die met handbewegingen aan- en uitgezet kan worden. In de toekomst komen daar mogelijk nog kleurveranderingen-op-indicatie bij.
Een interessante vondst, maar interessanter is hoe deze verder wordt uitgewerkt. ’De aansluiting met de eindgebruikers ontbreekt nog in dit veld. Kijk maar, ze lopen hier niet rond. Daar gaan we wat aan doen‘, zegt Ed van den Kieboom, de Nederlandse oprichter van de Plastic Electronics Foundation, in een gesprek met Bits&Chips. ’Organische elektronica heeft zoveel mogelijkheden. Hele bedrijfstakken zouden erom moeten zitten te springen.‘ Eén blik op het programma bewijst Van den Kiebooms gelijk. Sensoren, batterijen, slim textiel, RFID-labels – je kunt het zo gek niet bedenken.
Binnenkort in Bits&Chips het volledige gesprek met Ed van den Kieboom.